Dražen Drašković, doktor nauka elektrotehnike i računarstva, završio je osnovne, master i doktorske studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Bio je aktivan član Istek lokalnog komiteta Beograd, od početka 2007. godine do kraja 2010. godine, kada se zaposlio prvo kao saradnik u nastavi na ETF-u, a zatim i kao asistent na većem broju predmeta. Od 2011. godine je postao aktivan alumni član našeg Udruženja i uvek je spreman da pomogne našoj organizaciji, kada god se pojavi neki problem. Trenutno je docent na Katedri za računarsku tehniku i informatiku ETF-a, gde predaje veći broj predmeta iz oblasti softverskog inženjerstva, inteligentnih sistema i analize podataka. Posetio je mnogo gradova Evrope, organizovao veći broj stručnih i zabavnih događaja u Isteku, a Dražen i danas vrlo rado voli da svrati u našu 33-ojku, da se raspita šta novo radimo, da nas posavetuje i podeli i pohvale i kritike. Hajde da čujemo sada Draženovu priču iz ugla jednog alumniste Isteka.

 
  • Kada i kako ste započeli svoju Istek priču?

Prvi put sam za popularni “Istek” čuo na kraju druge godine studija. Povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle, Istek lokalni komitet Beograd, Elektrotehički fakultet u Beogradu i svetsko udruženje inže3njera – IEEE (beogradski studentski ogranak), organizovali su tog jula 2006. takmičenje studentskih naučnih radova i konferenciju pod nazivom “Tesla – Neverending Story” u našem amfiteatru “Nikola Tesla”. Posetio sam konferenciju i video kako je sve bilo lepo i profesionalno organizovano, čuo sam mnogo lepih naučnih radova, kao i još neke detalje iz života i dela Nikole Tesle, koje do tada nisam znao. Mogu da kažem bila je to ljubav na prvi pogled između Isteka i mene i danas vrlo često volim da nosim tu Istekovu žutu majicu, sa likom Nikole Tesle, posebno kada predstavljam naš fakultet u inostranstvu na nekim konferencijama i događajima.

 

U Istek sam se učlanio pri kraju druge godine studija, kada su me starije kolege sa računstva pozvale da se priključim i pomognem u organizaciji odlaska na razmenu na Elektrijadi u maju i da se priključim organizaciji radionice o web farmama za Linux servere u okviru tima za informacione tehnologije (IT tim), koja je bila planirana za decembar. Kako sam oduvek voleo računare i softver, vrlo rado sam se odazvao. Pre toga sam se raspitao o Isteku, jer nisam voleo da se priključujem nekim političkim ili profitnim organizacijama, već udruženju gde ću moći da učim nove stvari i usavršavam se, ali i pomažem u organizaciji nekih događaja, koji su važni i za udruženje i za fakultet, i to sve na potpuno volonterskoj osnovi. Osim u IT timu, pomogao sam i u samoj logistici (organizaciji) te radionice “Go Farming 2007” i tada sam upoznao i mnogo novih kolega iz više od 10 evropskih zemalja, naučio nove stvari o Linux-u, i imao 7 nezaboravnih dana u Beogradu, sa divnim žurkama i kulturnim dešavanjima. Odmah nakon toga učestvovao sam i na jednom stručnom događaju u organizaciji lokalnog komiteta iz Novog Sada.

  • Koliko ste bili aktivni u Isteku i na koji način?

Istek karijeru sam započeo u aprilu 2007. godine, a vrlo brzo sam naučio i osnovnu komunikaciju sa kompanijama, pa sam učestvovao u Fund Raising (FR) timu. Super sam se snašao, doneo sam nekoliko robnih i novčanih donacija za Elektrijadu 2007, kako bi veći broj Istekovaca iz 12 evropskih zemalja gostovao u Srbiji i Crnoj Gori. Veče pred polazak na Elektrijadu, u Beograd se vratila naša pobednica sa pesme Evrovizije (Eurosong-a), a moj drugar Vlajče (Vladimir Delibašić, kasnije predsednik Isteka) i ja smo tada obećali da ćemo naredne 2008. godine organizovati veliku EESTEC-Viziju u Beogradu u vreme trajanja Eurosong-a. Krajem 2007. uključen sam u IT tim za već pomenutu internacionalnu radionicu o Linux veb serverima. U Beogradu su se tog decembra 2007. godine održala 2 Istekova događaja: stručna radionica “Go Farming” i predsednička konferencija ECM, koja je okupila sve rukovodioce svih lokalnih komiteta u Evropi. Nakon 6 napornih dana radionice, jer sam tada vrlo malo spavao kao glavni logističar, tadašnji Upravni odbor (bord) Udruženja me je obavestio da kolega koji vodi logistiku za drugi događaj ECM ide na neki drugi međunarodni događaj, i da ja moram preuzeti logistiku i tog događaja. Bez razmišljanja prihvatio sam i taj novi izazov. I nisam pogrešio… Posle 2 fenomenalna događaja i 14 neprospavanih dana, Istek mi je organizovao rođendandsku žurku i to mi je bio jedan od najlepših rođendana ikad.

U 2008. godinu ušao sam kao koordinator za unutrašnju organizaciju udruženja i ljudske resurse, odnosno postao sam član borda našeg Udruženja. Tog proleća 2008. godine učlanili smo 128 novih mladih studenata elektrotehnike i računarstva, a lokalni komitet brojao je više od 200 članova, čime smo postali najbrojniji komitet u Evropi. Maj 2008. godine obeležila je Pesma Evrovizije, popularni “Eurosong” u Beogradu, a tih dana mi smo doveli 14 stranih studenata koji su bili naši gosti na našem događaju, stručnoj radionici u muzici i akustici, pod nazivom “Press Play Hear Eestec 2008”. Naučili smo dosta novih informacija o ozvučenju Sava centra, Narodnog pozorišta, gostovali u studijima RTS-a i kompozitora Željka Joksimovića, posetili Avalski toranj, a na kraju smo u Beogradskoj areni prisustvovali finalnoj večeri pesme Evrovizije. Organizovali smo i sopstveno takmičenje “EeestecVision” u Klubu studenata tehnike, a ja i još par drugara i drugarica iz Isteka smo tada branili boje Srbije u ulozi Flamingosa. Naš “Ludi letnji ples” možete pogledati na YouTube kanalu :) 

Od juna 2008. prihvatio sam se još jednog novog izazova u Isteku. Uključio sam se u organizaciju sajma poslova “JobFair – Kreiraj svoju budućnost”, kao koordinator za odnose sa javnošću (Public Relations, skr. “PR”). Tada je to bio najveći projekat u kome sam učestvovao. Istovremeno sam krenuo i na stručnu praksu, pa je jako teško bilo uklopiti sve obaveze, ali uz malo manje spavanja, i to je bilo moguće. Četvrto izdanje sajma okupilo je 58 kompanija, a imali smo 420 objava u TV i radio emisijama, dnevnim i nedeljnim novinama, na bilbordima i u linijama gradskog saobraćaja. “JobFair” mi je jedan od najdražih projekata i aktivno sam pomagao u njemu i kasnije i 2009. i 2010. godine, a i sada vrlo rado volim da odem i prošetam se između štandova ovog sajma i motivišem buduće Istekovce da učestvuju u ovakvom, ali i drugim sličnim projektima.

  • Koliko Vam je Istek pomogao u ličnom razvoju?

Veliki broj mekih veština (na engleskom: “soft skills”) naučio sam u Isteku. Od efikasne komunikacije i toga kako biti timski igrač i kako se ponašati kao lider, preko motivacije, kreativnog razmišljanja i brzog rešavanja problema, upravljanja i organizacije vremena, do prihvatanja kritike, kako pozitivne tako i negativne. To su sve osobine koje ne mogu da se nauče iz knjige ili na nekom kursu, već isključivo u radu sa ljudima, sa svojim kolegama, zatim kroz rad na projektima i kroz organizaciju različitih događaja. Moram da se pohvalim da sam i jedan softversko-menadžerski predmet formirao jednim delom iz iskustva koje sam stekao i u Isteku, koji je studentima treće godine RTI i SI smera jedan od omiljenih, a biraju ga i na ostalim smerovima.

  • Kako Vam je iskustvo iz Isteka pomoglo u karijeri?

Iz dana u dan prisetim se nekih lepih trenutaka iz vremena “Istekovanja”. Posebno kada treba da konkurišemo i da prijavljujemo i pravimo naše nove projekte, jer su prvi projekti i prvi konkursi na kojima sam učestvovao bili upravo u Istek-u. Istek me je naučio da znam da postavim realne ciljeve, da budem uporan, tolerantan, da se ne nerviram oko nekih sitnica, i da je svaki problem rešiv. U Isteku sam naučio da kada treba nešto da se završi, da je to bolje uraditi danas nego sutra, jer sutra možda dobijete neki novi izazov. 

  • Nešto za kraj? Možda neka Vama draga slika ili neki savet za naše Istekovce?

Istek svakoga dana raste i razvija se, i drago mi je da je to još uvek jedna lepa i zdrava studentska organizacija. Udruženje u kome su članovi mladi, vredni i pametni, a uz to i veoma kreativni. Uvek su u Isteku članovi bili dobri studenti, koji imaju vremena za sve, i za studiranje i za učenje novih stvari, i za druženje.

Ulaskom u ovo udruženje već ste napravili jedan dobar korak u svojoj karijeri. Bitno je da u svakom poslu, kao i u životu imate neke ciljeve, i da znate bar deo puta kako da dođete do tih ciljeva. Kroz deo puta koji ne znate da prođete, vodiće vas već sam život. Uživajte u studiranju i “istekovanju”, budite vredni, pravite lepe događaje i kreirajte nove moderne projekte, učite nove stvari, igrajte se, upoznajte nove drage prijatelje i stvarajte divne uspomene, a mi alumnisti ćemo uvek da budemo tu da vas podržimo u tim lepim stvarima. 

Ja sam u Istek-u upoznao mnogo kvalitetnih ljudi i dobrih prijatelja – prijatelja za ceo život,  i to je videćete najveća vrednost ovog našeg Udruženja.

Intervju uradila : Tijana Bogdanović

2
Alumni članovi udruženja studenata elektrotehnike Evrope “EESTEC LC Belgrade” sa rukovodstvom ETF-a (EESTEC-ov rođendan 2015, Beograd) 
1
Organizatori međunarodne razmene “EESTEC Spring Break – Elektrijada Calling” (Biserna obala, Čanj, 2010)