Početak jeseni označava i početak novog semestra, a za mnoge studente to je nova prilika da unaprede svoje navike i poboljšaju uspeh na fakultetu. Nakon ispitnih rokova, mnogi od nas su odlučni u želji da ove godine budu redovni na predavanjima, da uče svakoga dana i da time obezbede što bolje ocene. Ipak, kako semestar odmiče, tako i motivacija opada, i na kraju se zateknemo u već poznatoj situaciji, kada za sedam dana treba preći gradivo koje se gomilalo nedeljama. Kako biste se što bolje pripremili za predstojeće obaveze, sa vama delimo nekoliko saveta za uspešan početak školske godine!

  1. Proučite raspored predavanja

Danas postoje različite aplikacije koje vam mogu poslužiti za što bolje organizovanje vremena, a za praćenje rasporeda mnogi savetuju korišćenje Google kalendara. U kalendar je korisno upisati i vreme ispitnih rokova, kao i sve druge bitne datume za taj semestar. Bilo da preferirate digitalni ili pisani planer, potrudite se da u njega upisujete što detaljnije informacije, jer ćete tako lakše organizovati ostatak dana i planirati vreme za učenje.

  1. Raspitajte se o potrebnim materijalima

U prvoj nedelji fakulteta, od profesora ćete saznati koje knjige su vam potrebne. Ipak, bilo bi korisno da već na prva predavanja odete spremni, pa se kod kolega koje su već slušale taj predmet raspitajte i na vreme obezbedite sve potrebne materijale, kako biste od starta redovno pratili. Takođe, može se desiti da neke knjige koje vam profesori preporuče nisu neophodne za polaganje ispita, pa u tom slučaju možete uštedeti novac ukoliko se dobro informišete.

student-studying

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Upoznajte se sa profesorima

U prvim nedeljama predavanja, sigurno ćete se susresti sa nekim novim profesorom. Dobra ideja je da im se predstavite, jer vam to može koristiti kasnije. U tom slučaju, ako ste već imali neki kontakt sa tim profesorom, osećaćete se slobodnije da odete na konsultacije.

  1. Držite se plana učenja

Pokazalo se da je svaka velika promena u životu (poput selidbe, venčanja ili nove godine) odlična prilika za stvaranje novih navika, pa je tako i sa novim semestrom. Formiranje navike nije jednostavno, ali najčešće daje bolje rezultate u poređenju sa slučajevima kada samo postoji velika želja da nešto postignemo. Volja je odličan pokretač, ali se fokusira na uspeh koji nas očekuje u budućnosti i bledi pred preprekama u sadašnjosti. U tim situacijama, navika je ono što nas održava na putu ka uspehu. Zato je neophodno od početka semestra formirati naviku da redovno učite, pa makar i po pola sata dnevno. Pokušajte da u svoj raspored uvrstite vreme za učenje, i trudite se da se držite tog plana!

  1. Osvrnite se na prethodnu godinu

Jednostavno je reći da ćemo ovog semestra raditi više, ali već tada se poredimo sa radom u nekom prošlom periodu. Analizom prethodnog semestra možemo primetiti pozitivne, ali i negativne navike i na osnovu njih praviti plan. Na primer, ako ste u prethodnom semestru primetili da bolje učite noću, to može biti nešto što želite da uključite u plan učenja. Ako vam učenje u biblioteci ili čitaonici nikako ne odgovara, razmislite o drugim mestima gde možete biti produktivniji.

iStock-508495490.161207

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novi semestar je nova prilika da zablistate. Ni jedan početak nije lak, bilo da studirate već neko vreme, ili tek započinjete svoje studije, ali je uz dobru pripremu sve lakše. Nadamo se da su će vam ovi saveti pomoći da spremni započnete semestar i želimo vam srećan početak nove školske godine!