PLC Challenge 2016   0001 Regionalno studentsko takmičenje održano je u petak, 10. juna, u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti, označavajući završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016. Ovaj projekat, koji je iniciralo studentsko udruženje EESTEC, a podržali elektrotehnički fakulteti u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, kao i kompanija Siemens, mladim i perspektivnim budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku sa kojom se inženjeri svakodnevno susreću u industrijskoj automatizaciji sa ciljem da se što bolje pripreme za rad u realnom poslovnom okruženju.
U regionalnom finalu takmičila su se po tri pobednička tima iz svake zemlje, odabrana nakon ocena stručnog žirija na lokalnom nivou. Kao najbolji tim u finalu, onaj koji je osvojio najviše bodova i proglašen za ukupnog regionalnog pobednika takmičenja, je tim iz Srbije koga čine Milan Utvić, Matija Veljić i Ivan Ujčić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zavidno znanje na području industrijske automatizacije pokazali su i slovenački tim koji čine Marija Ivanovska, Tilen Pugelj i Matej Peterka, kao i Ivan Lončar, Antun Skurić, Milenko Šaponja i Jerko Tolić iz Hrvatske. Pored vrednih nagrada koje je osvojio regionalni pobednik, tim iz Srbije, ova tri tima nagrađena su i višednevnom stručnom posetom Siemens-ovim referencama u Beču.

PLC Challenge 2016   0349
„U okviru projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 proaktivnim studentima sa naglašenim interesom u području industrijske automatizacije nudimo mogućnost teorijske nadogradnje znanja u radu sa programabilnim logičkim kontrolerima (PLC), uz mogućnost usavršavanja ovih znanja na praktičnim zadacima. Podrška projektima koji podstiču razvoj stručnih i praktičnih znanja budućih inženjera u ovoj oblasti od velikog je značaja za Siemens kao kompaniju koja je dugoročno strateški usmerena na područja automatizacije, elektrifikacije i digitalizacije”, rekla je Ksenija Karić, direktor divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u Siemens-u Srbija.
Takmičenje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2016 započelo je kao besplatna stručna radionica koja se tokom marta i aprila održala na ETF-u u Beogradu kao i na fakultetima u Zagrebu i Ljubljani. Nakon završenih radionica, studentski timovi rešavali su zadatak koji je po najbolja tri tima iz svake zemlje kvalifikovao za regionalno finale u Zagrebu. Tokom finala takmičari su predstavljali rešenje drugog dela zadatka. Svaki tim je imao po 10 minuta na raspolaganju za svoju prezentaciju i 5 minuta za odgovore na pitanja žirija. Regionalni žiri bio je sastavljen od devet članova koga su činili jedan profesor sa fakulteta, jedan predstavnik Siemens-a i Siemens-ovog partnera iz svake zemlje. Svaki član žirija ocenjivao je timove u četiri kategorije, dok je tokom ocenjivanja tima iz njegove zemlje taj žiri bio izuzet.

PLC Challenge 2016   0040PLC Challenge 2016   0049
Pored praktičnih zadataka predstavljenih tokom finala takmičenja, tokom proteklih meseci u okviru projekta profesori sa fakulteta u sve tri zemlje studentima su održali predavanja tematskog sadržaja koji nije obuhvaćen fakultetskim programom, kao i predavanja o projektnim zadacima, dok su inženjeri iz industrije pružili uvid u problematiku rada u industriji i opisali svoje dosadašnje iskustvo u svom radu, sve u cilju podsticanja izvrsnosti kod studenata iz područja elektrotehnike i njihove dalje pripreme za tržište rada  PLC Challenge 2016   0106   PLC Challenge 2016   0189 PLC Challenge 2016   0330  PLC Challenge 2016   0422